Handledarutbildning på distans

Tillbaka till startsidan för handledarutbildningen

På grund av rådande Corona-läge genomförs vår handledarutbildning tillsvidare på distans via Zoom. Det är mycket enkelt att delta och det enda som behövs är en mobil, surfplatta eller dator samt internetuppkoppling. Er kursledare hjälper er givetvis om ni behöver assistans med det tekniska.

Så gör ni för att delta via Zoom

1 Förbered er utrustning

Ladda ner Zoom i god tid innan kursen startar. Så länge du har bra internetuppkoppling spelar det ingen roll om du använder mobil, dator eller surfplatta. Videokamera och mikrofon kommer behövas och därför brukar telefon eller surfplatta som har detta inbyggt vara det bästa valet. Är ni flera personer som har bokat in er så räcker det att en person ansluter för att undvika rundgång om ni sitter nära varandra.

OBS! Testa i god tid innan kursen att din kamera och mikrofon fungerar genom att ansluta till ett testmöte.

2 Fyll i ditt namn i Zoom

Det är viktigt att vi ser ditt riktiga namn i Zoom så kontrollera att det står rätt genom att klicka på namnet vid din bild och välj rename. Ange både för- och efternamn.

3 Anslut till mötet och registrera er (30 min innan)

Viktigt: Anslut till Zoom-mötet 30 minuter innan kursen startar för att registrera er (när just er kurs startar hittar ni i bokningsbekräftelsen).

Anslut till mötet och påbörja registrering

När du anslutit hamnar du först i ett digitalt väntrum där de andra kursdeltagarna inte kan se eller höra dig. Där hälsas du personligen välkommen av kursledaren och du måste kunna uppvisa legitimation och ditt ansikte så vi vet att vi har rätt person framöver oss. Det är endast kursledaren som ser detta. Nu sätter du därför på både ljud och videokamera (symbolerna för detta finns längst ner till vänster).

Kursledaren registrerar en person i taget vilket innebär att du blir insläppt inom spannet ca 5-30 minuter innan kursstart. När registreringen är klar får du vänta i det digitala väntrummet igen.

Kursledaren kommer stämma av så att tekniken fungerar och att du hittar funktionerna chatt samt räcka upp handen. Dessa finns under de tre prickarna längst ner till höger.

4 Dags att starta

När alla är registrerade och kursen startar släpps alla in till mötet. Alla deltagare måste ha fungerande kamera och mikrofon. Alla deltagares mikrofoner kommer initialt att vara avstängda. Önskar man prata trycker man på symbolen räcka upp handen så att kursledaren kan ge ordet till deltagaren. Under kursens gång krävs aktivt deltagande via chattfunktionen eller mikrofonen. Kursledaren kommer att guida er.

Observera att det är krav på att ni deltar hela kursen för att vi ska kunna rapportera till Transportstyrelsen att ni har genomfört kursen. Vi får inte släppa in deltagare som ansluter för sent till kursen så var ute i god tid.