Släputbildning

Med utökad B-behörighet får du köra med släp som tillsammans med bilen väger upp till 4 250 kg. Om du redan har B-körkort räcker det att du gör en särskild uppkörning för att få utökad B-behörighet (du behöver alltså inte ordna körkortstillstånd eller genomföra teoriutbildningen). Du kan även välja att ta utökad B samtidigt som du tar ditt vanliga B-körkort.

Körkortsbehörigheten BE ger rätt att köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släpvagnar kopplat till sådan bil, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

Så genomför du släputbildningen

1. Välj behörighet

2. Utbildningsplan

Låt oss veta hur du vill lägga upp din släputbildning! Svara på några enkla frågor så kan vi planera din utbildning på bästa sätt. Vi hör av oss inom några dagar med ett förslag på utbildningsplan.

3. Körutbildning

Vi börjar med att boka in en tid för uppkörningen och utifrån den tiden planerar vi dina körlektioner i så nära anslutning som möjligt.

4. Uppkörning

Äntligen! Uppkörningen tar ungefär 60 minuter och består av en säkerhetskontroll och körning i och utanför tätort. Vid uppkörningstillfället inleder vi med en lektion där du får möjlighet att öva på säkerhetskontrollen samt får lite uppvärmning. Vi tillhandahåller släp som uppfyller Trafikverkets krav.